Je appartement of huis verhuren: de voor- en nadelen
Overweeg je om te investeren in vastgoed voor verhuur? Dan zit je vast nog met een aantal onbeantwoorde vragen. Het is natuurlijk een mooi extra inkomen, maar toch is het belangrijk om ook even stil te staan bij de risico’s. We zetten de voor- en nadelen van een appartement of huis verhuren even op een rijtje.
Voordelen van je appartement of huis verhuren
Extra inkomsten
Wanneer je een pand verhuurt, krijg je daar huurgeld van. Ideaal als extra spaarcentje of als extra inkomsten om je investering af te betalen als je geleend hebt.
Dubbel rendement
Door je pand te verhuren, haal je snel rendement uit je investering. Als je eenmaal een huurder hebt, hoef je het pand enkel nog te onderhouden om deze inkomsten te behouden. Naast het huurrendement is er ook nog de stijging van de vastgoedprijzen, waardoor je investering op lange termijn meer waard kan worden dan de aankoopprijs. Dit is natuurlijk afhankelijk van de vastgoedmarkt en is nooit een volledige zekerheid.
Stijgende marktwaarde
De vraag naar woningen en appartementen om te huren blijft stijgen. De toekomst kan je nooit voorspellen, al lijkt het erop dat dit verder zal blijven stijgen. Enerzijds door het groeiend aantal inwoners, anderzijds door de sociologische evolutie. Zo zijn er steeds meer Ć©Ć©noudergezinnen en singles die ook hun eigen plek willen, maar soms financieel moeite hebben om een eigen woning of appartement te kopen.
Geen belastingen op huurinkomsten
Wanneer je je opbrengsteigendom verhuurt aan een particulier, betaal je op die huurinkomsten geen belastingen. Je betaalt wel jaarlijks belasting op het kadastraal inkomen van je vastgoed. Fiscaal gezien is de verhuur voor privƩbewoning dus erg aantrekkelijk.
Nadelen van je appartement of huis verhuren
Risico op leegstand
Het is een doemscenario, maar kan natuurlijk altijd: wat als je geen huurder vindt voor je pand? Dan heb je geen maandelijkse inkomsten, maar het kost je wel geld als je een lening hebt afgesloten ā¦
Onverwachte kosten
Bij een nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement zijn onverwachte kosten minder van toepassing. Wanneer je investeert in een iets oudere woning, heb je meer kans op gebreken, zoals een lek of vocht in de muren. Ook door onzorgvuldigheid van de huurder kunnen zich kosten voordoen. Het is dus belangrijk op zoek te gaan naar een goede huurder.
Investering op lange termijn
Een investering in vastgoed is vaak een investering op lange termijn. Het duurt vaak even voor je je investering hebt terugverdiend. Wanneer je het pand direct weer verkoopt, heb je meteen je geld terug, maar zal je vaak niet veel winst maken rekening houdend met extra kosten van aankoop die je nog niet hebt terugverdiend. Wanneer je je pand verhuurt, heb je wel maandenlang extra inkomsten.
Grote aankoopkost
De aankoopkost is niet de enige kost die gepaard gaat met een investering in vastgoed. Zo zijn er nog registratiekosten, notariskosten, aktekosten, ā¦ Alles samen kan je rekenen op zoān 14% van de aankoopprijs. Denk dus goed na op voorhand en breng eerst het volledige financiĆ«le plaatje in kaart. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!
Kies je voor een huis of appartement om te verhuren?
Bij het verhuren van een pand dien je rekening te houden met verschillende factoren. Is het pand goed gelegen? Aan wie wil je verhuren? En is er eerder vraag naar appartementen of woningen? Wanneer je kiest voor een appartement, moet je rekening houden met anderen. Beslissingen over de gemeenschappelijke delen dien je bijvoorbeeld samen met de andere mede-eigenaars te nemen. Bij een huis heb je de touwtjes volledig zelf in handen. Het nadeel is dan wel dat je ook alleen de kosten draagt bij eventuele reparaties. Bij een appartement kan je die kosten delen, maar verlies de gezamenlijke kosten voor de syndicus en het onderhoud ook niet uit het oog. Daarnaast is een woning in de meeste gevallen iets duurder in aankoop in vergelijking met een appartement, maar dit biedt dan weer een mooie meerwaarde bij herverkoop. Appartementen halen vaak wel een interessanter rendement.
Wel of niet je pand verhuren?
Het vergt inspanningen om een woning of appartement te verhuren. Je moet een huurder zoeken (of dit uitbesteden aan een partij, die daar op zijn beurt ook weer kosten voor aanrekent) en je bent verhuurder. Jij bent verantwoordelijk als er iets kapot gaat aan je pand, jij draagt de kosten als iets hersteld moet worden ā¦ Verhuren is altijd een mooie investering, maar het stopt niet na de aankoop. Denk dus goed na alvorens je de knoop doorhakt. En natuurlijk niet onbelangrijk: investeer je in nieuwbouw of een bestaand pand?