Investeren in nieuwbouw of bestaand vastgoed?

Investeren
29.06.2023

Investeren in vastgoed is sowieso een slimme en toekomstgerichte keuze, maar doe je dat in nieuwbouw of bestaand vastgoed?

De voordelen van investeren in nieuwbouw

Een lagere energiefactuur voor de huurders

Een nieuwe woning of een nieuw appartement is klaar voor de toekomst. Dankzij verschillende energiezuinige technieken bekomt het pand een gunstige EPC-waarde en bespaart de huurder op zijn of haar energiefactuur. Nog een troef die je kan uitspelen als verhuurder!

Nauwelijks onderhoud

Aangezien alles nieuw is, heb je de eerste vijftien jaar bijna geen onderhoud of renovaties aan een nieuwbouw investeringsproject. Duikt er de eerste tien jaar toch een zwaar probleem op aan het gebouw (bijvoorbeeld een vochtprobleem), dan geniet je via de tienjarige aansprakelijkheid van de bouwfirma een garantie dankzij de Wet Breyne. Uiteraard dien je wel bepaalde zaken standaard te onderhouden, zoals de verwarmingsketel.

Behoud van waarde

Een nieuw pand behoudt veel langer haar waarde. Het is zelfs mogelijk om een meerwaarde te krijgen als je het later doorverkoopt, zeker wanneer het op een gunstige locatie gelegen is. Door te investeren in nieuwbouwprojecten creëer je enerzijds huurinkomsten op korte termijn en anderzijds een mooie meerwaarde op lange termijn.

Aantrekkelijk voor huurders

Een nieuwbouwinvestering is vervaardigd uit gloednieuwe materialen en biedt alle comfort. Kandidaat-huurders worden aangetrokken door de uitstraling van de woning of het appartement. Ze hebben oog voor de architectuur, lichtinval en praktische indeling. Ook het feit dat er al een nieuwe keuken en badkamer geïnstalleerd is, geeft een huurder vaak een gerust gevoel. Geen vuile ovens of kalkaanslag in de badkamer!

Meteen rendement

Beleggen in residentieel nieuwbouw vastgoed is een garantie op een stabiel en zeker rendement met relatief lage risico’s. Een nieuw, instapklaar pand voldoet ook meteen aan alle nodige voorschriften, dus je kan je appartement of woning meteen verhuren en laten renderen.

Zekerheid qua kostprijs

Vooraf is bepaald hoeveel de kostprijs zal zijn. Daar heb je dus van in het begin een goed zicht op. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, die bij een renovatie wel het geval kunnen zijn.

Projecten in de kijker: investeren in nieuwbouw met Bostoen

De nadelen van investeren in nieuwbouw

Snelheid van oplevering

Bij het investeren in nieuw vastgoed hou je best rekening met deadlines die kunnen afwijken. Soms wordt het opleveren van het nieuwe project niet altijd op de geplande datum opgeleverd. Uiteraard doen we er alles aan om dit te vermijden, maar bepaalde zaken hebben we natuurlijk niet in de hand. Onvoorziene omstandigheden (zoals slecht weer) kunnen ervoor zorgen dat achterstand op de werf optreedt, waardoor een huurder later dan voorzien het pand zal kunnen bewonen.

Hoger BTW-percentage

Nieuwbouw lijkt op het eerste zicht duurder omwille van het hogere BTW-percentage. Dit betreft namelijk 21% ten opzichte van 6% voor renovatie. Gelukkig betaal je enkel BTW op de constructieprijs van het appartement of de woning, en op het grondaandeel slechts 10% registratierechten. Bij Bostoen is het zo dat je 10% registratierechten zal betalen in plaats van 21% BTW op het totaal. Je wordt wel enkel belast op het geïndexeerd kadastraal inkomen van het vastgoed.

De voordelen van investeren in bestaand vastgoed

Vaak iets goedkoper

Door het grote aanbod aan nieuwe appartementen en woningen dalen over het algemeen de prijzen van bestaande panden. Hierdoor zijn deze vaak iets goedkoper in aankoop.

Geen lange duurtijd indien instapklaar

Als de woning of het appartement niet gerenoveerd moet worden en instapklaar is, hoef je geen rekening te houden met een bepaalde oplevertermijn. In dat geval kan je meteen overgaan tot verhuur.

De nadelen van investeren in bestaand vastgoed

Minder aantrekkelijk voor huurders

Meestal is een bestaande woning of een bestaand appartement al wat verouderd en dus minder modern. Een oudere keuken of badkamer, een minder praktische indeling of weinig raampartijen … Huurders willen liever in een fris, modern, praktisch pand wonen.

Een hogere energiefactuur voor de huurders

Bestaande woningen of appartementen lopen vaak wat achter wat betreft de hedendaagse energie- en isolatienormen. De kans is groot dat een oudere woning bijvoorbeeld niet voldoende geïsoleerd is of over een ouder verwarmingssysteem beschikt. Dit kan zich vertalen in een hogere energiefactuur voor de huurders.

Renovatiekosten en onvoorziene problemen

Wanneer een bestaand pand nog opgefrist of gerenoveerd moet worden, kan je op onvoorziene problemen stoten die extra kosten met zich meebrengen. Ook zal je sneller zaken moeten repareren of vervangen. Hou daar dus zeker rekening mee in je overweging.

Lagere verhuurprijs

Bij een bestaande woonst ligt de huurprijs meestal iets lager en de uiteindelijke waarde van het pand daalt sneller in vergelijking met een nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement.

Ga je voor investeren in nieuwbouw of bestaand vastgoed?

Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Alles hangt af van jouw persoonlijke situatie. In een persoonlijk gesprek met onze ervaren bouwadviseurs brengen we alle parameters in kaart. Koop je privé aan of beter met een vennootschap? Past het binnen het kader van successieplanning? Welke huurprijs kan je verwachten? En hoe zit het met de fiscale aspecten? Samen bekijken we welke strategie het beste bij jou past.

Gerelateerd nieuws