Hoe begin je met investeren in vastgoed?

Investeren
09.10.2023

Vastgoed is een duurzame en veilige manier van beleggen. Natuurlijk sta je best op voorhand even stil bij enkele zaken. Hoe begin je nu precies met investeren in vastgoed? Op welke zaken moet je allemaal letten? En welke stappen onderneem je best?

Stap 1: definieer je doel, locatie en middelen

Voordat je een pand koopt als belegging, is het belangrijk om toch even stil te staan bij enkele vragen. Welk doel wil je bereiken met het investeren in vastgoed? Je vermogen laten groeien of passieve inkomsten generen via huuropbrengsten? Op welke termijn zie je dat? Wie zal de woonst betrekken? Welk budget heb je voor ogen en ben je bereid maandelijks nog op te leggen? Welke locaties zijn interessant? Op welke naam wil je een eigendom kopen? Privé, via een vennootschap of op naam van de (klein)kinderen?

De antwoorden op deze vragen zijn erg belangrijk bij je keuze. Een appartement voor je zoon of dochter heeft bijvoorbeeld andere specificaties dan een appartement om te verhuren. Voor je kinderen is een woonst in een studentenstad of een hippe buurt in eigen regio ideaal. Indien je het appartement of de woning als opbrengsteigendom koopt, is het goed om na te gaan welk inkomensniveau er is in bepaalde regio’s. Mensen met een hoger inkomen kunnen het zich gemakkelijker veroorloven om zelf een eigendom te kopen. Je kijkt dan beter naar buurten waar jonge koppels huren alvorens ze een eigendom kopen. Ook appartementen die dicht bij het centrum liggen en heel toegankelijk zijn, kunnen interessant zijn voor bijvoorbeeld gepensioneerden. Wil je zelf de woning of het appartement bewonen wanneer je ouder wordt? Dan ga je wellicht beter voor een gelijkvloerse unit met een ruime leefruimte en badkamer. Je kan natuurlijk ook beslissen om deze eigendom weer te verkopen. Denk dus op voorhand goed na wie jij als huurder verkiest, en ga op basis daarvan op zoek naar een goede locatie.

Stap 2: stel een financieel plan op

Wanneer je een onderneming start, maak je een financieel plan op. Voor een vastgoedinvestering is dit ook een goede tip. Maak een realistische financiële prognose op voor een lange termijn. Maak een plan op met de verwachte uitgaven en inkomsten per maand, maar hou ook rekening met onverwachtse kosten die plots kunnen opduiken. Reken hiervoor dan ook een buffer in, zodat je niet voor plotse verrassingen komt te staan.

Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je investering misschien niet meteen verhuurd is. Of dat de eerste huurder er sneller uit gaat dan verwacht en je niet onmiddellijk een nieuwe huurder vindt. Uiteraard kan je wel rekenen op een verbrekingsvergoeding bij een plots opzeggen van het huurcontract, maar zorg dat dit toch ook zeker is ingerekend in je financieel plan.

Wil je niet zelf op zoek gaan naar huurders en het papierwerk dat erbij komt kijken uitbesteden aan een rentmeester? Neem ook deze kost vooraf mee in je financieel plan.

Stap 3: vind vastgoed dat aansluit bij jouw noden

Aan de hand van het antwoord op bovenstaande vragen ga je op onderzoek uit om een geschikt investeringspand te vinden. Je weet nu namelijk exact wat je zoekt en waar het appartement of de woning zich mag bevinden. Welke panden zijn beschikbaar binnen jouw vooropgestelde regio? En ligt je budget in lijn met de kostprijs van het pand? Je bekijkt welk type vastgoed het best beantwoordt aan jouw noden.

Bostoen Nieuwbouwappartement Rumbeke Residentie Camiel

Vergelijk goed, maar onderneem ook actie

Dé perfecte investering bestaat niet. Er zal altijd wel iets minder interessant of aantrekkelijk zijn, maar een realistische kijk is essentieel.

Het is goed om voldoende te vergelijken, maar zorg ervoor dat je niet in onderzoekmodus of vergelijkingsmodus blijft vastzitten zonder actie te ondernemen. Voldoet het pand aan jouw criteria en lijkt het erop dat het zijn waarde zal behouden in de toekomst? Onderneem dan stappen.

Uiteraard speelt de prijs ook een belangrijke factor, maar enkel een scherpe prijs mag niet de doorslag geven. Koop steeds (boven)gemiddeld vastgoed in de buurt die je verkiest.

Investeren in vastgoed is investeren op lange termijn

Een vastgoedinvestering is het meest rendabel op lange termijn. Ook de vastgoedmarkt kent hoogtes en laagtes, dus geduld is een schone deugd. Indien je van in het begin een goed financieel plan hebt opgesteld, kan je ervoor zorgen dat je maandelijks extra kan sparen door de huurinkomsten die hoger zijn dan de afbetaling van je lening. Dit is uiteraard een mooie extra.

Op zoek naar investeringsvastgoed?

Neem gerust een kijkje in ons aanbod van investeringsprojecten of neem contact op met één van onze bouwadviseurs.

Gerelateerd nieuws