Investeren in appartementen: dit zijn de soorten

Investeren
29.10.2021

Investeren in appartementen of klassiek vastgoed is al jaren een veilige haven voor tal van beleggers. Maar welke soorten appartementen zijn er allemaal en welke voordelen hebben ze als investeringsvastgoed? Wij lichten de verschillende soorten even voor je uit.

Triplet woonvorm

Een triplet is een innovatieve woonvorm die de voordelen van een appartement combineert met de privacy van een gezinswoning. Een triplet integreert drie praktisch ingedeelde woonentiteiten, met elk een afzonderlijke inkom. Het is kleinschalig wonen zonder in te boeten aan privacy, comfort en esthetiek. Vaak komen bij een appartement nog gemeenschappelijke kosten voor een inkomhal of dergelijke kijken. Bij een triplet worden deze kosten tot een absoluut minimum herleid.

Voor investeerders dus een ideaal product, omdat de gemeenschappelijke kosten beperkt zijn en het ook een aantrekkelijke woning is voor huurders.

Appartementsgebouw

Investeren in appartementen kan zowel voor één unit, als een gans gebouw. Een appartementsgebouw is een gebouw met meerdere verdiepingen waarbij elke verdieping meerdere appartementen bevat. Een klassieker dus, waarvan we er allemaal wel enkele weten staan.

Het voordeel voor investeerders is dat het risico gespreid wordt op verschillende appartementen. Als één appartement om één of andere reden niet de gehoopte opbrengst met zich meebrengt, dan heb je gelukkig nog andere opties achter de hand. Heb je de mogelijkheid een lening af te sluiten voor de aankoop van een appartementsgebouw (of van een aantal units in één en hetzelfde gebouw) dan spreid je automatisch meer je risico’s. Ook de opbrengsten kunnen hier, als alles meezit, veel hoger liggen.

Penthouses

Een penthouse is een woning op de bovenste verdieping van een appartements- of flatgebouw. Vaak zijn penthouses ruim en hebben ze een prachtig uitzicht, omdat ze boven andere gebouwen gelegen zijn. Penthouses hebben meestal een iets duurdere aankoopprijs, maar zijn ook gegeerd door huurders omdat ze vaak ruim zijn en genieten van een mooi uitzicht.

Loft

Een loft is een grote woning bestaande uit één ruimte, die de bewoner naar eigen inzicht kan indelen. Lofts zijn vaak oude fabrieks- of kantoorgebouwen en liggen dus meestal niet op een toplocatie, wat huurders wel kan afschrikken. De charme en authenticiteit kunnen daarentegen wel een belangrijke troef vormen om een loft te huren.

Duplexappartement

Een duplexappartement is een appartement met twee woonniveaus. Die extra ruimte is voor veel koppels en gezinnen ruim voldoende voor een comfortabel leven. De duplex is voor huurders vaak een interessant alternatief voor een huis.

Studio

Een studio is een (meestal wat kleiner) appartement bestaande uit één kamer. Door de compacte inrichting en vaak iets lagere aankoopprijs is een studio de ideale start voor wie in vastgoed wil investeren. Studio’s kunnen vlot verhuurd worden aan studenten en singles. Zij verkiezen over het algemeen om te wonen in een levendige, goed bereikbare buurt.

Appartement aan zee

Een zeer gegeerd investeringsproject is ongetwijfeld een appartement aan zee. Het grote voordeel van zo’n investering is dat het appartement in hoogseizoen verhuurd kan worden en in het laagseizoen door de eigenaar zelf kan worden gebruikt. Ook een beetje investeren in vakantie, dus!

Conclusie: er zijn heel wat mogelijkheden als je wilt investeren in vastgoed. Benieuwd hoe je nu ook concreet aan de slag gaat? Wij helpen je graag op weg.

Gerelateerd nieuws