Investeren in nieuwbouwprojecten of bestaande woningen?

Investeren
29.10.2021
De voordelen van nieuwbouw als investering:
1. Meteen rendement

Een instapklare nieuwbouwwoning of -appartement voldoet meteen aan alle nodige voorschriften. Met andere woorden, deze kan dus meteen verhuurd worden en rendement opbrengen. Ontdek hier al onze instapklare woonprojecten.

2. Een lage energiefactuur voor de huurders

Een nieuwbouwwoning of –appartement is steeds in lijn met de laatste woonnormen omtrent verwarming, isolatie…. Dankzij deze energiezuinige normen, bespaart de huurder op zijn/haar energiefactuur. Nog een troef die je kan uitspelen als verhuurder.

3. Nauwelijks onderhoud

Aangezien alles nieuw is, heb je de eerste vijftien jaar bijna geen onderhoud aan een nieuwbouwinvestering. Duikt er de eerste tien jaar toch een zwaar probleem op aan het gebouw (zoals bijvoorbeeld een vochtprobleem), dan geniet je via de tienjarige aansprakelijkheid van de bouwfirma een garantie, dankzij de Wet Breyne . Uiteraard dien je wel bepaalde zaken standaard te onderhouden, zoals de verwarmingsketel.

4. Behoud van waarde

De nieuwbouwwoning of -appartement behoudt veel langer haar waarde. Het is zelfs mogelijk om een meerwaarde te krijgen als je deze later doorverkoopt. Door te investeren in nieuwbouwprojecten heb je dus huurinkomsten op korte termijn en meerwaarde op lange termijn.

5. Aantrekkelijk voor huurders

Een nieuwbouwinvestering is gloednieuw en biedt alle comfort. Kandidaat-huurders worden aangetrokken door de moderne uitstraling van de woning of het appartement. Zij hebben oog voor de architectuur, lichtinval en de praktische indeling die vaak gepaard gaan met een nieuwbouw. Ook het feit dat er al een nieuwe keuken en badkamer in staan, geeft een huurder vaak een gerust gevoel. Geen vuile ovens of kalkaanslag in de badkamer!

6. Zekerheid qua kostprijs

Vooraf is bepaald hoeveel de kostprijs zal zijn. Daar heb je dus van in het begin een goed zicht op. Zo kom je niet voor verrassingen te staan die bij een renovatie wel het geval kunnen zijn.

De nadelen van een nieuwbouw als investering:
1. Snelheid van oplevering

Houd er rekening mee dat je bij het investeren in nieuwbouwprojecten, moet rekening houden met deadlines die afwijken. Soms wordt het opleveren van de nieuwbouwwoning of –appartement niet altijd op de geplande datum opgeleverd.

Onvoorziene omstandigheden (zoals slecht weer) kunnen er voor zorgen dat men achterstand op de werf oploopt. Dat betekent dat je dus misschien later dan voorzien een huurder in je vastgoed kunt laten intrekken.

2. Hoger BTW percentage

Nieuwbouw lijkt op het eerste zicht duurder omwille van het hogere BTW percentage. Dit betreft namelijk 21% ten opzichte van 6% voor renovatie. Dit is uiteraard een aspect om rekening mee te houden. Gelukkig betaalt men enkel BTW op de constructieprijs van het appartement of de woning, en op het grondaandeel slechts 10% registratierechten. Bij Bostoen is het zo dat je 10% registratierechten zal betalen in plaats van 21% BTW op het totaal.

De voordelen van een bestaande woning of appartement als investering:
1. Vaak iets goedkoper

Door het grote aanbod aan nieuwbouwappartementen en -woningen, dalen over het algemeen de prijzen van bestaande appartementen/woningen. Hierdoor zijn deze vaak goedkoper in aankoop.

2. Geen lange duurtijd indien instapklaar

Als de woning of het appartement niet gerenoveerd moet worden en instapklaar is, is er geen oplevertermijn om op te wachten. Je kan dus meteen overgaan tot verhuur.

De nadelen van een bestaande woning of appartement als investering:
1. Minder aantrekkelijk voor huurders

Vaak is een bestaande woning of appartement al wat verouderd en dus minder modern. Een oudere keuken of badkamer, een minder praktische indeling of weinig raampartijen… Huurders willen vaak liever in een frisse, moderne, praktische woning of appartement wonen.

2. Een hogere energiefactuur voor de huurders

Bestaande woningen of appartementen lopen vaak wat achter wat betreft energienormen en isolatie. Dit kan zich vertalen in een hogere energiefactuur voor de huurders.

3. Renovatiekosten en onvoorziene problemen

Wanneer een bestaande woning of appartement nog opgefrist of gerenoveerd moet worden, kunnen die kosten best wel oplopen. Wanneer je effectief gaat renoveren, kan je op onvoorziene problemen stoten die nog extra kosten met zich meebrengen. Hou daar dus zeker rekening mee in je overweging.

Elke optie heeft dus zijn voor- en nadelen. Alles hangt ook af van jouw persoonlijke situatie. In een persoonlijk gesprek met onze ervaren bouwadviseurs brengen we alle parameters met jou in kaart en bekijken we welke strategie het beste bij jou past. Koop je privé aan of beter met een vennootschap? Past het binnen het kader van successieplanning? Welke huurprijs kan je verwachten? En hoe zit het met de fiscale aspecten?

Gerelateerd nieuws