De voor- en nadelen van het verhuren van vastgoed
Wanneer je een vastgoedinvestering overweegt, is het een optie om de tweede woning te gaan verhuren. Daarmee kan je maandelijks een extraatje bovenop je inkomen verdienen. Toch is het belangrijk om ook stil te staan bij de risico’s.
Wij zetten ze even op een rijtje.
Voordelen van het verhuren van een tweede woning
Extra inkomsten
Wanneer je je tweede woning verhuurt, krijg je daar huurgeld van. Dit zijn dus extra inkomsten die mee de investering afbetalen als je geleend hebt, of die kunnen tellen als extra spaarcenten.
Dubbel rendement
Door je tweede woning te verhuren, haal je snel rendement uit je investering. Als je eenmaal een huurder hebt, hoef je het pand enkel maar te onderhouden om deze inkomsten te behouden. Je kan ook iemand inhuren voor dat onderhoud. Houd er dan wel rekening mee dat dit de uitgaven opnieuw doet stijgen.
Naast het huurrendement is er ook nog de stijging van de vastgoedprijzen. Die maakt dat je investering op lange termijn meer waard kan worden dan de aankoopprijs. Dit is afhankelijk van de vastgoedmarkt en nooit een volledige zekerheid, maar het verkopen met meerwaarde van je tweede woning kan dan een tweede rendement opleveren.
Stijgende marktwaarde
De vraag naar woningen en appartementen om te huren blijft stijgen. De toekomst kan je nooit voorspellen, al lijkt het erop dat dit in de toekomst alleen verder zal blijven stijgen. Enerzijds door het groeiend aantal inwoners, anderzijds door de sociologische evolutie. Zo zijn er steeds meer éénoudergezinnen en singles, die ook hun eigen plek willen, maar soms financieel moeite hebben om een eigen woning of appartement te kopen.
Wanneer je je tweede woning wilt verhuren, denk dan vooraf goed na aan wie je dat wilt doen. Investeer in een pand waarvan jij denkt dat potentiële huurders er zullen willen wonen.
Lage rentes
Wanneer je leent voor je investering, kan je beroep doen op de lage rente. Die maakt lenen voor vastgoed zeker interessant, dus ook voor een tweede woning. De gemiddelde rente voor leningen met een vaste rente op 20 jaar duikt al een hele tijd onder de 2%. Ook de variabele rente is nog steeds heel laag. Voorlopig ziet de markt er dus rooskleurig uit.
Geen belastingen op huurinkomsten
Wanneer je je opbrengsteigendom verhuurt aan een particulier, betaal je op die huurinkomsten geen belastingen. Je betaalt wel jaarlijks belasting op het kadastraal inkomen van je vastgoed. Fiscaal gezien is de verhuur voor privébewoning dus erg aantrekkelijk.
Nadelen van het verhuren van een tweede woning
Risico op leegstand
Het is een doemscenario, maar kan natuurlijk altijd: wat als je geen huurder vindt voor je tweede woning? Dan heb je ook geen maandelijkse inkomsten, terwijl het pand je wel geld kost als je een lening hebt afgesloten…
Onverwachte kosten
Bij een nieuwbouwinvestering zijn onverwachte kosten minder van toepassing, maar wanneer je investeert in een iets oudere woning kan je altijd op onverwachte kosten stuiten, zoals een lek of vocht in de muren… Ook door onzorgvuldigheid van de huurder kunnen zich kosten voordoen. Het is dus belangrijk op zoek te gaan naar een goede huurder.
Investering op lange termijn
Een investering in vastgoed is vaak een investering op lange termijn. Het duurt vaak even voor je je investering hebt terugverdiend. Wanneer je het pand direct weer verkoopt, heb je direct je geld terug, maar zal je vaak niet veel winst maken (rekening houdend met extra kosten van aankoop die je nog niet terugverdiend hebt). Wanneer je je tweede woning verhuurt, heb je maandenlang extra inkomsten die jouw vastgoedinvestering mee interessant maken.
Grote aankoopkost
De aankoopkost is niet de enige kost die gepaard gaat met een vastgoedinvestering. Zo zijn er nog registratiekosten, notariskosten, aktekosten, … Alles samen kan je voor de extra kosten rekenen op zo’n 14% van de aankoopprijs. ‘Bezint dus voor ge begint’ en breng het volledige financiële plaatje in kaart. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
Verhuren is een werkwoord
Het vergt inspanningen om een tweede woning te verhuren. Je moet een huurder zoeken (of dit uitbesteden aan een partij, die daar op zijn beurt ook weer kosten voor aanrekent) en je bent verhuurder. Jij bent verantwoordelijk als er iets kapot gaat aan je tweede woning, draagt de kosten als iets hersteld moet worden… Verhuren is altijd een mooie investering, maar het stopt niet na de aankoop. Je moet er tijd blijven in investeren.
Goed nadenken alvorens je een knoop doorhakt omtrent je vastgoedinvestering, is dus noodzakelijk. Vanuit Bostoen raden we je aan om voor een nieuwbouwwoning of –appartement te kiezen. Deze panden brengen doorgaans minder kosten met zich mee dan een bestaande woning. Wij sommen graag de voor- en nadelen van beiden voor je op.