Hoe garanderen we een correcte EPC-waarde bij nieuwbouw?

Wonen
10.01.2024

Met de strenger wordende energienormen hechten huiseigenaars steeds meer belang aan energiezuinig wonen. Ze doen ingrijpende energetische renovaties of kiezen bewust voor nieuwbouw, want tegen 2050 zouden alle woningen en appartementen in Vlaanderen het energielabel A moeten behalen. Maar welke factoren bepalen nu de EPC-waarde en hoe interpreteer je deze waarde? Hoe zorg je voor een correcte EPC-berekening? En hoe kies je de juiste partij voor het opstellen van een EPC-attest?

Waar staat EPC voor?

Een energieprestatiecertificaat, afgekort EPC, is een document dat de verkoper of verhuurder van een woning of appartement aan potentiële kopers of huurders moet overhandigen. Het certificaat of attest is verplicht voor elke wooneenheid in Vlaanderen die je te koop of te huur aanbiedt.

Waarvoor dient het EPC?

Het EPC verschaft aan toekomstige eigenaars of bewoners informatie over de energetische prestaties van een woning of appartement aan de hand van een specifiek kengetal. Hierdoor kunnen potentiële kopers en huurders verschillende panden op het gebied van energie-efficiëntie met elkaar vergelijken en beoordelen.

Belangrijk om te weten is dat het certificaat een puur informatieve functie heeft en dus geen verplichtingen oplegt aan het pand. De verstrekte adviezen met betrekking tot energiebesparing zijn dan ook vrijblijvend en dienen louter als richtlijnen voor de koper of huurder.

Hoe interpreteer je de EPC-waarde?

In het EPC wordt de energiezuinigheid van een appartement of woning weergegeven door middel van een EPC-score of energiescore. Deze waarde reflecteert het jaarlijkse energieverbruik in verhouding tot de bruikbare vloeroppervlakte van de woning en wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter (kW/m²).

De EPC-waarde is bepalend voor het energielabel dat wordt toegekend en wordt afgebeeld op een kleurenbalk. Energievriendelijke woningen ontvangen een groen A+-label, terwijl energieverslindende woningen een rood F-label krijgen. Voor elke afwijking van 100 kWh in het verbruik geldt een ander energielabel.

Welke factoren bepalen de EPC-waarde?

Welke EPC-waarde je woning of appartement krijgt, is afhankelijk van verschillende factoren. Als je de score wenst te verbeteren, zal je dus één of meerdere van de volgende zaken moeten aanpakken:

  • Het jaar waarin het pand werd gebouwd of verbouwd
  • Het type en de grootte van de woning of het appartement
  • Isolatie in de vloeren, muren en het dak
  • Het type ramen en deuren
  • Soort verwarmingsinstallatie(s)
  • Ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen of zonneboilers

Kies je voor nieuwbouw, dan kan je alvast op beide oren slapen. Bij Bostoen dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel en bouwen we steeds volgens de strengste energienormen. Bovendien geniet je het hele jaar door van modern wooncomfort dankzij verschillende energiezuinige technieken. Dit alles resulteert in een gunstig EPC.

Wat is van belang voor een correcte berekening van de EPC-waarde?

Het juist en betrouwbaar vaststellen van de EPC-score is cruciaal. Wanneer potentiële kopers bereid zijn meer te betalen voor een energiezuinig huis of appartement, is het essentieel dat de EPC-waarde een realistische en nauwkeurige indicatie geeft van de energiezuinigheid van de woonst.

Een noodzakelijk aspect bij een EPC-keuring is een plaatsbezoek. De energiedeskundige moet de situatie altijd ter plaatse kunnen vaststellen en het opmaken van een EPC kan dus niet enkel op basis van doorgestuurde plannen en foto’s.

Ook zijn geldige stavingstukken van groot belang voor zaken die de energiedeskundige niet visueel kan vaststellen. Bijvoorbeeld facturen van geplaatst isolatiemateriaal, een keuringsattest van de zonnepanelen, etc. Hoe preciezer iets omschreven staat op de factuur, hoe beter. Zonder geldig bewijs houdt men echter geen rekening met deze aspecten.

Bostoen garandeert correcte EPC-waarde bij nieuwbouw

Welke types energiedeskundigen zijn er?

Enerzijds heb je energiedeskundigen type A, die EPC-attesten opmaken voor residentiële gebouwen en kleine niet-residentiële gebouwen (kleiner dan 500 m²). Om de erkenning van type A te verkrijgen, moet je een verplichte basisopleiding, erkend door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), volgen. Vervolgens leg je een theoretisch en praktisch examen af bij een erkende exameninstelling.

Energiedeskundigen type D staan in voor EPC-attesten voor grote niet-residentiële gebouwen (groter dan 500m²), waarbij men het label berekent op basis van het aandeel hernieuwbare energie ten opzichte van het totale effectieve energieverbruik. Om de erkenning van type D te verkrijgen, dien je geen verplichte opleiding te volgen. Je moet wel deelnemen aan een centraal examen waarbij je minimaal 60% moet behalen om te slagen.

Hoe kies ik de juiste partij voor het opstellen van mijn EPC-attest?

In de eerste plaats is het van belang om niet uitsluitend te vertrouwen op de prijs. Ga niet automatisch voor de goedkoopste optie. Een energiedeskundige die de nadruk legt op kwaliteit, regelmatig bijscholing volgt, zich inzet voor goede communicatie en een uitstekende service aan de klant biedt, zal deze aspecten ook weerspiegelen in de prijs. Dit loont altijd op lange termijn.

Ook de grootte van het bedrijf kan een rol spelen. Bostoen werkt bijvoorbeeld samen met Prevebo, een studiebureau met meerdere energiedeskundigen. Zij maken een groter aantal EPC-attesten op en hanteren een eigen kwaliteits- en controlesysteem. Hierdoor worden automatisch meer dossiers door het VEKA gecontroleerd.

Daarbovenop beschikken dergelijke bureaus over heel wat ervaring op het gebied van energiezuinig bouwen, aangezien zij zich ook bezighouden met EPB-verslaggeving, warmteverliesberekeningen, energie bouwadvies, luchtdichtheidstesten, enzovoort. Gezien de complexiteit van de materie is samenwerking binnen een team van vakmannen met verschillende expertises essentieel voor een nauwkeurige opstelling van het EPC-attest.

Gerelateerd nieuws