De werking en voordelen van een lucht-water warmtepomp

Wonen
25.05.2023

De normen op vlak van energie worden met de jaren strenger. Ook stappen heel wat steden en gemeentes af van gasaansluitingen. Dit heeft als gevolg dat we stilaan moeten overschakelen naar nieuwe technieken om onze woningen klaar te stomen voor de toekomst. Bij Bostoen werken we bijvoorbeeld met lucht-water warmtepompen die speciaal ontwikkeld zijn om aan te sluiten op systemen met lage temperatuur, zoals vloerverwarming.

Bostoen lucht-water warmtepomp Daikin

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit drie belangrijke elementen: een buitenunit of verdamper, één of meerdere binnenunits of condensors en het koelmiddel. Om een woning te verwarmen, neemt de buitenunit warmte op uit de buitenlucht en laat het koelmiddel verdampen tot gas. Vervolgens komt het gas terecht in de binnenunit, waar het wordt afgekoeld door middel van koud water. Door condensatie wordt het gas weer vloeistof, nu weliswaar op buitenluchttemperatuur. Een woning afkoelen werkt volgens hetzelfde principe, maar dan op basis van koude buitenlucht.

Enkele voordelen van een lucht-water warmtepomp

  • De warmtepompen die Bostoen hanteert, voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen. Wij werken voornamelijk met de merken Daikin en Bulex.
  • Een lucht-water warmtepomp warmt en koelt je woning op een duurzame manier, maar zorgt ook voor sanitair warm water. Het ‘koelkastmodel’ kan tot 230 liter warm water opslaan, wat voldoende is voor het hele gezin.
  • Je kan het systeem aansluiten op je centrale verwarming, maar ook gemakkelijk combineren met vloerverwarming.
  • De energie komt voor 75% uit de buitenlucht en slechts voor 25% uit elektriciteit, wat zorgt voor lagere energiekosten.
  • Het koelmiddel is milieuvriendelijk.
  • De installatie is eenvoudig, wat lagere installatiekosten met zicht meebrengt.

Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Als je je woning nog energie-efficiënter wenst te verwarmen of koelen, is het een goed idee om je warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Op deze manier leveren de zonnepanelen energie voor het verbruik van je warmtepomp en druk je jouw energiekosten, zowel in de winter als in de zomer.

Thuiskomen in een energieneutrale woning

Door innovatief bouwen voorzien in betaalbare en kwalitatieve huisvesting voor iedereen, dat is al 50 jaar de missie van Bostoen. Onze woningen en appartementen getuigen van ons vakmanschap en we dragen duurzaamheid hoog in het vaandel.

Ben je op zoek naar een energiezuinige nieuwbouwwoning? Neem dan zeker een kijkje in ons uitgebreid aanbod van woonprojecten.

Gerelateerd nieuws