Duurzame nieuwbouwprojecten bij Bostoen: ecologisch en energie-efficiënt

Wonen
31.05.2024

Koop je vandaag een woning of appartement, dan is duurzaamheid een must. Ook bij Bostoen. Van hernieuwbare energietechnieken tot ecologische materialen en ruimte voor groen, bij Bostoen gaan we voor de meest duurzame weg. Met een budgetvriendelijke energiefactuur, hoger wooncomfort en een lagere impact op het klimaat als gevolg. Maar hoe realiseren we deze duurzame nieuwbouwprojecten nu precies? Een woordje uitleg.

Hoe lager je E-peil, hoe energiezuiniger

Koop je een huis of appartement en wil je weten hoe energiezuinig dit is? Check dan zeker het E-peil. Deze score vertelt je meer over de globale energieprestatie van het gebouw. Hoe lager je E-peil, hoe energiezuiniger het pand. Vandaag moeten alle nieuwbouwen of gerenoveerde panden maximaal voldoen aan een E-peil van E30. Een grens waar alle Bostoenwoningen en -appartementen mooi onder vallen. Sommige zijn zelfs energieneutraal met een E-peil van E0. Maar hoe komen we nu aan zo’n laag E-peil?

Duurzame nieuwbouwprojecten bij Bostoen zonnepanelen

Hernieuwbare energie: warmtepomp en zonnepanelen

Bostoen zet volop in op hernieuwbare energie. De overgrote meerderheid van onze woningen en appartementen wordt verwarmd of gekoeld met een lucht-water-warmtepomp in combinatie met vloerverwarming.

Deze warmtepompen zijn uiterst efficiënt. Ze gebruiken de temperatuur uit de buitenlucht of de bodem om je woonst te verwarmen of te koelen, en om je water te verwarmen. Zo verplaatsen ze warme of koude lucht in plaats van de warmte of koude vanaf nul te genereren. Hierdoor verbruiken ze ongeveer vijftig tot zeventig procent minder energie dan traditionele verwarmingssystemen zoals gas en elektrische verwarming.

Bovendien is elke Bostoenwoning voorzien van zonnepanelen. Duurzame energie? Check! En een lagere energiefactuur als gevolg? Ook check!

Minimaal warmteverlies door sterke beglazing en isolatie

Ook de beglazing bepaalt mee hoe energiezuinig je woning is. Om warmteverlies tegen te gaan, kiezen we minstens voor dubbelglas. Maar afhankelijk van factoren zoals omgevingsgeluid en de energieprestatie van het gebouw, gaan we nog een stap verder met drievoudig of vierseizoensglas (zonwerend glas). Zo houd je rust verstorende verkeersgeluiden buiten en reguleer je optimaal de temperatuur van je woonst. Ook belangrijk om warmteverlies tegen te gaan: goede isolatie. Die is bij alle Bostoenprojecten minstens 27 centimeter in het dak en 9 centimeter in vloer en muren.

Duurzame nieuwbouwprojecten bij Bostoen sterke isolatie in muren en daken en sterke beglazing

Ecologische materialen

Maar duurzaamheid is meer dan energiezuinigheid. Veel meer. Zo bepaalt ook je gevelsteen hoe duurzaam je woonst precies is. Daarom gaan we voor Eco-brickstenen, die zijn 3,5 centimeter smaller dan een traditionele gevelsteen. Dat betekent minder baktijd, en bijgevolg minder energieverbruik bij de productie ervan. Een stuk ecologischer dus. Net zoals de switch van gespoten pur naar cementgebonden vloerisolatie. Dat laatste is een pak minder schadelijk voor de gezondheid en het milieu, en de norm bij alle woonprojecten van Bostoen.

Regenwaterrecuperatie

Ook standaard bij Bostoenwoningen: de regenwaterput met regenwaterrecuperatie. Hierdoor kan je je regenwater gebruiken voor de toiletten, wasmachine en buitenkraan. We denken zelfs al na over een volgende duurzame stap: de douche op regenwater. Maar dat is materie voor de toekomst, want de wetgeving laat op dit moment nog geen regenwater toe voor douchegebruik.

Groene tuin en omgeving

Een duurzame thuis betekent ook een duurzame tuin en omgeving. Essentieel: veel groen en weinig verharding. Daarom gaan we voor zo veel mogelijk groen in onze woonprojecten. In plaats van een grote, verharde oprit heeft je woning een karrespoor of waterdoorlatend pad richting garage of carport.

Koop je een appartement bij Bostoen? Dan kunnen we de gemeenschappelijke tuin bijvoorbeeld met stapstenen beleggen. Stenen waar het gras kan doorgroeien in tegenstelling tot verharde paden. Mooi en duurzaam. Staan er al veel bomen en struiken op de projectgrond? Dan wordt dat bestaand groen zo veel mogelijk behouden. Extra groen bij planten? Bij Bostoen kiezen we voor inheemse planten die weinig onderhoud nodig hebben.

Duurzame nieuwbouwprojecten én toekomstplannen bij Bostoen

Ook in de toekomst plaatsen we duurzaamheid hoog op onze prioriteitenlijst. Zo biedt de geothermische warmtepomp, die bodemwarmte gebruikt om je thuis te verwarmen of te koelen, een interessant alternatief voor de lucht-waterwarmtepomp. Vandaag is die techniek nog te prijzig om in alle woningen toe te passen, maar we houden de evoluties nauwlettend in het oog. Zo denken we ook na over zonnedakpannen, ofwel dakpannen die fungeren als zonnepaneel. Twee in één, dus minder materiaal en beter voor het milieu. Voldoende voer voor de toekomst dus. Wordt zeker vervolgd …

Gerelateerd nieuws