Wat is de sleutel tot betaalbaar wonen? Johan De Vlieger, CEO van Bostoen Group, licht toe

In de pers
23.09.2022

“Wonen is een primaire behoefte, maar een huis of appartement kopen is vandaag de dag bijna niet meer mogelijk zonder financiële steun van familie. Innovatief bouwen is dus belangrijker dan ooit en we moeten streven naar een leefwereld waarbij betaalbaar wonen terug mogelijk wordt.” In een interview met Embuild Vlaanderen gaat Johan De Vlieger, CEO van Bostoen Group, dieper in op het belang van een standvastig en kernversterkend beleid.

Cover Johan De Vlieger in Embuild Vlaanderen over betaalbaar wonen

Het belang van investeren in kwalitatieve, maar betaalbare woningen

“We hebben als bedrijf een duidelijke missie: we willen iedereen die in België woont voorzien van betaalbare en kwalitatieve huisvesting. Die gedachte van de familie Bostoen leeft zeer sterk in onze onderneming”, aldus Johan De Vlieger.

“Door de demografische evolutie zijn we genoodzaakt op te zoek te gaan naar een kwalitatieve manier om te verdichten én te vergroenen op vlak van wonen. Het is al langer dan vandaag duidelijk dat we groen nodig hebben in onze omgeving om rust te vinden en ‘future proof’ te leven, maar er zijn dus ook steeds meer woningen nodig. Als projectontwikkelaar willen wij inspelen op deze nood die leeft in de maatschappij, maar een overgereguleerd beleid maakt het er niet gemakkelijker op. Dit geeft ons natuurlijk wel de nodige motivatie en ‘drive’ om te blijven investeren in de toekomst van wonen.”

Is betaalbaar wonen nog mogelijk? Waarom wordt wonen duurder?

Niet alleen bouwmaterialen, maar ook andere producten en diensten zijn de afgelopen maanden fors duurder geworden. Echter, dit fenomeen is wellicht niet enkel te wijten aan de coronacrisis.

Johan De Vlieger: “Corona heeft, wat mij betreft, slechts tijdelijk een effect gehad als oorzaak van de tekorten die nu spelen. In mijn ogen drijft China kunstmatig de prijzen op. Dat betekent dat die ook snel weer kunnen stabiliseren als de vraag daalt. Los daarvan geloof ik niet dat de prijzen weer zullen zakken naar die van het pre-coronatijdperk. Kijk naar eender welk product: alles is duurder geworden. Natuurlijk heeft de oorlog in Oekraïne een invloed, maar er komen ook veel grondstoffen uit andere delen van de wereld. Tegelijk blijft onze koopkracht over het algemeen redelijk stabiel, want de lonen stijgen mee. Ik zie de huidige stijgingen dus als een normaal economisch verschijnsel.”

Johan De Vlieger citeert: “Als er niets gebeurt, zal de middenklasse niet anders kunnen dan huren. Het wordt een sociale klasse die te arm zal zijn om een huis te kopen en te rijk om te huren op de sociale markt.”

De nood aan een standvastig en kernversterkend beleid

“Het klopt dat wonen te duur is geworden, maar de kans bestaat dat alles nóg duurder zal worden”, geeft Johan De Vlieger toe. “Jonge mensen kunnen geen eigendom meer kopen zonder financiële steun van hun familie. Als er niets gebeurt, zal de middenklasse gedoemd zijn om te huren. Het wordt een sociale klasse die te arm zal zijn om een huis te kopen en te rijk om te huren op de sociale markt. Dan gaan we naar een systeem waarbij wonen iets exclusiefs wordt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Het beleid moet een game maker en een game changer zijn, in plaats van een game breaker.” Er is dus nood aan een beleid dat het bouwen van nieuwe woningen stimuleert, zodat de prijzen opnieuw kunnen dalen, onderstreept Johan De Vlieger nog.

Lees het volledige interview “Betaalbaar wonen? De overheid heeft de sleutel” in Learn2Build, het vakblad van Embuild.

Gerelateerd nieuws