Vijf experten in gesprek over de nieuwbouwsector: “Kiezen voor nieuwbouw, is kiezen voor een zekere toekomst”

In de pers
22.04.2024

Een slabakkende vastgoedmarkt, stijgende hypothecaire rentevoeten, hoge grondstofprijzen, de staatsbon – één ding staat vast: 2023 was voor de bouw- en immobiliënsector geen jaar om snel te vergeten. Naar aanleiding van Nieuwbouwzondag nodigde onze krant vijf experten uit de nieuwbouwsector uit voor een stand van zaken. Hoe kijken zij naar het voorbije jaar en welke uitdagingen zien ze richting 2030?

Johan De Vlieger, CEO van Bostoen Group, verduidelijkt: “Ik ben het er niet helemaal mee eens dat 2023 een slecht jaar was. Voor ons was dat zelfs een boerenjaar! Iedereen schijnt te vergeten dat wonen een primaire behoefte is, net zoals eten, drinken of slapen. Als een mens dat beseft, moet je begrijpen dat er altijd residentieel vastgoed zal verhandeld worden. Zolang er mensen zijn, zijn er woningen nodig. Het is de markt die uiteraard aan het stuur zit, en wij moeten die accepteren en ondergaan. Maar als de markt slabakt door bijvoorbeeld stijgende bouwkosten of stijgende hypothecaire rentevoeten, dan moet je bereid zijn om iets te doen aan die prijzen. Op die manier kan de markt weer in balans komen.”

“We mogen niet vergeten dat we stilaan in een wooncrisis verkeren. Tegen 2030 moeten er netto zo’n 225.000 woningen worden bijgebouwd. Dat is een enorme uitdaging. Onze sector heeft bereidheid, kennis en wil om aan de zijde van de overheid die woningnood te lenigen. Er is nood een aan een volwaardig partnership. De overheid moet vergunningen afleveren. Ze moeten zich zo snel mogelijk bezighouden met de stedenbouw van morgen. We reiken de hand.”, benadrukt Johan.

Lees het volledige verslag “Kiezen voor nieuwbouw, is kiezen voor een zekere toekomst” op www.dezondag.be.

Bostoen De Zondag artikel vijf experten in gesprek over de nieuwbouwsector

Gerelateerd nieuws