Vanaf 01.01.2023 gaan notariskosten 25% omlaag

Wonen
23.02.2022

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) hervormt vanaf 1 januari 2023 de honoraria van notarissen en beklemtoont dat hierdoor 98% van de woningaankopen goedkoper zullen worden.

De honoraria van notarissen zijn vastgelegd in een Koninklijk Besluit dat dateert uit 1950 en voor het laatst werd aangepast in 1980. Daar komt nu verandering in, zo kondigt Minister Van Quickenborne (Open VLD) aan.

Wie vandaag een huis koopt, betaalt ongeveer 1.100 euro administratieve kosten per akte. In die kosten wordt nu gesnoeid. De administratieve kosten worden beperkt tot 750 euro voor de aankoopakte en 550 euro voor de kredietakte.

Maar daar stopt de herziening niet. Ook de erelonen, die bij de aankoop van een gezinswoning worden aangerekend, zullen worden verlaagd en dit afhankelijk van de aankoopsom. Voor de aankoopakte kan de korting oplopen tot 12%; voor de kredietakte wordt dit forfaitair vastgelegd op 20%. Let wel, het moet gaan om de enige en eigen woning van een gezin.

Tot slot, wordt ook een grotere transparantie in de facturatie nagestreefd. Notarissen zullen aan de consument een helder overzicht moeten geven van de soort kosten die met de akte gepaard gaan. Er wordt een duidelijk onderscheid gevraagd tussen erelonen, registratie- en schrijfrechten, en administratieve kosten op de factuur.

Had je hierover nog vragen, stuur dan zeker een mailtje naar vragen@bostoen.be. We helpen je graag verder.

Bron: De Tijd, 23/02/2022