Wat is houtskeletbouw en wat zijn de voordelen ervan?

26/06/2020

Houtskeletbouw. Het woord zegt het zelf, het 'skelet' van het gebouw bestaat bij houtskeletbouw uit houten stijlen. De ruimte tussen de stijlen wordt opgevuld met isolatiemateriaal en technieken. Langs de buitenkant ziet deze woning er echter niet anders uit dan een traditionele, gemetste woning.

Maar wat zijn nu precies de voordelen van houtskeletbouw? Wij zetten ze even voor je op een rijtje:

1. Snelle bouwtijd door het gebruik van droge materialen

Houtskeletbouw wordt geproduceerd in eigen werkplaatsen en onder gecontroleerde omstandigheden, waardoor de weersomstandigheden minder invloed hebben en alles daarom sneller kan afgewerkt worden. Hout is verder een relatief licht bouwmateriaal, dit vereenvoudigt vervoer, verwerking en toepassing. Een korte bouwtijd betekent ook minder huurkosten tijdens het bouwproces, geen duur overbruggingskrediet, ...

2. Brandveilig

Hout heeft een grotere brandweerstand dan staal (ja, echt waar!), mede door lichte plaatmaterialen. Je traditionele brandverzekering zal dus zeker ook gelden voor een houtskeletbouw woning.

3. Duurzaamheid

Een voordeel van houtskeletbouw is dat het gebruikmaakt van een duurzaam en volledig recyclebaar basismateriaal. Hout is een heel milieuvriendelijk bouwmateriaal. Het is de enige bouwgrondstof die groeit, en dus zichzelf aanvult. Anderzijds heeft hout ook het unieke vermogen om CO² op te slaan. Bomen ademen als het ware CO² in en vormen dat broeikasgas om tot zuurstof. Dat heeft dus een rechtstreekse positieve invloed op de vermindering van broeikasgassen.

4. Aangenaam leefklimaat

Je hebt nooit een koud gevoel in een houtskeletbouw woning. Hout stockeert CO2, is vochtregulerend en biedt een gezond leefklimaat vanaf dag 1. Zo ontstaat ook een stabiele luchtvochtigheid in huis.

Bij Bostoen bouwen we ook verschillende projecten in houtskelet. Ben jij ook geïnteresseerd in zo’n woning? Bekijk hier onze huidige projecten.
Of bouw je liever op jouw maat in houtskelet? Ontdek hier alles over.