Tweede woning als investering: verhuren via AirBnB

25/02/2021

Wanneer je investeert in vastgoed kan je dit vastgoed op verschillende manieren verhuren om opbrengsten te halen uit je investering. Je woning/appartement verhuren via AirBnB is daar één van.

Het is helemaal hot, AirBnB. Zeker in de steden en in toeristische gebieden is er steeds meer vraag naar tijdelijke slaapplaatsen, mede omdat dit vaker goedkoper is dan op hotel gaan… Toch zijn er een aantal zaken die je best weet voor je met AirBnB verhuurt.

Je steekt er veel tijd in

Een mooie score op AirBnB behalen vergt heel wat tijd en inspanning. Je staat rechtstreeks in contact met potentiële huurders voor de boeking en de ontvangst, je vervangt de lakens en maakt de ruimtes schoon… En daartegenover staan soms extra investeringen en een versnelde slijtage.

Je hebt geen zekerheid op verhuur

Niet elke woning of appartement is gelegen in een stadscentrum of natuurgebied. De troeven om alsnog bij jou te huren moeten duidelijk zijn. Zijn er leuke activiteiten in de buurt? Is het een knusse ervaring voor twee of uitzonderlijk geschikt voor gezinnen met kinderen?

Alles hangt af van hoe aantrekkelijk het in zijn geheel is voor huurders, en wie weet lok je buiten het seizoen wel weinig huurders. Hou daar ook rekening mee naar je rendement toe.

Wettelijke verplichtingen

Er zijn ook enkele wettelijke verplichtingen waar je aan moet voldoen wanneer je verhuurt op AirBnB. Zo zijn er enerzijds minimumeisen qua brandveiligheid, hygiëne en comfort maar anderzijds ook een inschrijvigsverplichting via het Vlaamse logiesinformatiesysteem. Ook een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dien je in orde te maken. Lees er alles over op AirBnB zelf.

Ook verbonden kosten

Houd er ook rekening mee dat je niet enkel opbrengsten hebt, maar dat er ook wel kosten verbonden zijn aan het verhuren via AirBnB. De commissie van AirBnB bedraagt zo’n 3%.

Ook betaal je bijkomende belastingen op de verhuur. Dit bedrag is afhankelijk van hoeveel opbrengsten je vergaart uit de verhuur.

Rendement

Verhuren via AirBnB doe je als liefhebber. Je houdt er van om nieuwe mensen te ontmoeten, wilt mensen een unieke ervaring bezorgen, kortom, omdat je het zelf leuk vindt. Niet om het maximale uit je investeringsvastgoed te halen.

Naar bezettingsgraad toe zit je immers beperkt, naar 30 tot 40%. Het rendement van verhuren op een platform is dus zelden hoger dan het rendement van klassiek verhuren. Met uitzondering van bepaalde toeristische regio’s natuurlijk.