Tips investeren in vastgoed: waarop moet je letten als je koopt?

06/01/2021

Een appartement of woning kopen als investering doe je niet zomaar. Ook komt niet elk soort woning in aanmerking. Een uitvoerige analyse vooraf is nodig. Zeker als je achteraf de woning wilt doorverhuren aan anderen. Dus dan rest ons nog maar de vraag: waarop moet je letten als je wilt investeren in vastgoed? Wij geven je enkele tips.

1. Denk na over de locatie

Locatie, locatie, locatie. Zoals je ook niet eender waar je eigen woning hebt gekocht, investeer je best ook niet gelijk waar in vastgoed. Een eerste tip bij het investeren in vastgoed: denk vooraf goed na over de locatie van het appartement of de woning. Is het dichtbij scholen, openbaar vervoer of winkels? Ligt het in een hippe buurt of redelijk afgelegen in de natuur? Dat kan zowel een voordeel of nadeel zijn, afhankelijk van wie je met je vastgoed wilt aantrekken.

Bezoek het pand ook op verschillende tijdstippen. Is er veel lawaai tijdens de spits? Zijn er omgevingsfactoren die voor overlast zorgen, zoals een school vlakbij?

Je merkt het zelf, ter plaatse verschillende checks doen is nodig om zeker te zijn dat je woning of appartement een gewenst huurproduct is bij potentiële huurders.

2. Let op de staat van het pand

Wanneer je een pand op het oog hebt voor een investering, kijk je best naar de staat van het pand. Indien het een nieuwbouw is, hoef je je weinig zorgen te maken. Nieuwbouwprojecten voldoen aan de laatste normen inzake verwarming, materialen, isolatie…

Wanneer je niet voor nieuwbouw kiest, moet je toch even nagaan hoe het zit met bovenstaande factoren. Moet je op korte termijn verbouwingswerken ondernemen om de bestaande woning te laten voldoen aan de normenvan de toekomst? Want dat kan het kostenplaatje heus doen opdrijven.

3. Maak een goede verhouding tussen emotioneel versus rationeel beslissen

Wanneer je een woning of appartement koopt voor privé gebruik, is het logisch dat je beslissing vooral emotioneel gebaseerd zal zijn en minde rationeel. Je eigen thuis moet uiteraard perfect aanvoelen en jou een warm gevoel geven.

Een goede tip bij het investeren in vastgoed betekent echter ook dat je vooral rationeel beslist. Anders bestaat het gevaar dat je geneigd bent om meer te betalen voor een pand, in plaats van te onderhandelen over de best mogelijke deal.

Denk dus logisch na. Zal de investering de winsten en opbrengsten opleveren die je op zijn minst verwacht? Zal je gemakkelijk geschikte huurders vinden voor de investering, rekening houdend met de locatie? Het is aangeraden om jezelf dit soort vragen vooraf te stellen zodat je altijd op je hoede bent voor mogelijke valkuilen.

4. Stel jezelf in de plaats van een toekomstige huurder

Wanneer je zelf niet in het pand schikt te wonen (nu of later), is het wel belangrijk om de investering te bekijken vanuit het oog van de huurder. Is de indeling aantrekkelijk voor een potentiële huurder? Is er voldoende bergruimte? Is de woning/het appartement praktisch en comfortabel ingericht? Is het ook toegankelijk voor verschillende gezinssituaties?

5. Investeren in vastgoed is een lange termijn investering

Een investering in vastgoed is een langetermijninvestering om de nodige rentabiliteit te behalen. Wist je bijvoorbeeld dat een vastgoedinvestering het meest rendabel is tussen de 10-15 jaar? Onroerend goed snel kopen en verkopen is dus niet zo evident. Bovendien komen daar de nodige kosten bij kijken. Bezint dus voor ge begint. Alleen zo kan je écht goed investeren in vastgoed.

Met deze tips kan je hopelijk al een eind verder in het investeren in vastgoed. Ben jij klaar om te investeren? Ontdek snel onze verschillende woningen en appartementen die ideaal zijn als opbrengsteigendom!