Maandelijkse verwarmingskost bijna 500 euro lager bij nieuwbouw

Wonen
19.09.2022

Tegenwoordig is het een grote uitdaging om vat te krijgen op onze woonkosten. De energieprijzen zijn hoger dan ooit tevoren en de stijgende inflatie maakt het er niet gemakkelijker op. Duurzaam en energiezuinig bouwen is dan ook de norm als we willen besparen.

Natuurlijk is het een goede keuze om de huidige woningen klaar te stomen voor de toekomst. Alleen zal je een flinke som moeten investeren in nieuwe verwarmingssystemen en isolatietechnieken om het maximale E-peil van 30 te bekomen. Momenteel voldoet amper 2% van deze woningen aan de energiedoelstellingen voor 2050. Bij nieuwbouw wordt sowieso rekening gehouden met de hoogste eisen op vlak van energie-efficiëntie, wat bevorderlijk is voor het energiepeil van de woning en uiteindelijk zorgt voor een lagere energiefactuur.

Zonnepanelen om energiekosten te drukken

Uit recent onderzoek van Embuild Vlaanderen blijkt dat eigenaars van een nieuwbouwwoning hun kosten veel beter onder controle hebben in vergelijking met eigenaars van een bestaande, oudere woning. Het verschil in maandelijkse verwarmingskosten tussen beide woningtypes is de laatste maanden gigantisch gestegen, van 37 euro per maand naar maar liefst 497 euro per maand. Dit betekent dat je als huishouden van een nieuwbouwwoning op dit moment 460 euro per maand meer uitspaart in vergelijking met de periode voor de energiecrisis. Een immens bedrag, want dit zou je toelaten een lening van 90.000 euro op 20 jaar af te sluiten!

Besparing energiekosten met nieuwbouwwoning
Bron: Embuild Vlaanderen, 13/09/2022

Heb je interesse in een nieuwbouwproject? Dan stel je dit best niet te lang uit. Zo kan je meteen genieten van lagere energiekosten dankzij hernieuwbare energiebronnen (fossielvrij) en een hoge isolatiegraad, zowel op korte als lange termijn. Bovendien zullen de hypothecaire rentes wellicht nog verder stijgen.

Benieuwd naar het volledig artikel? Op de website van Embuild Vlaanderen lees je in detail “waarom huishoudens met een nieuwbouwwoning veel beter gewapend zijn tegen de stijgende gasprijzen dan huishoudens in een oudere woning”.

Gerelateerd nieuws