Wat is de invloed van inflatie op je hypothecaire lening?

Wonen
16.06.2022

De voornaamste oorzaak van de inflatie in Europa is gekend: stijgende voedsel- en energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de grote afhankelijkheid van Europa van de Russische olie- en gasreserves. Dit maakt de situatie uiterst complex. Maar wat is nu de invloed van inflatie op je hypothecaire lening?

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde aan een renteverhoging door te voeren in een poging de inflatie en de hiermee gepaard gaande stijgende levensduurte een halt toe te roepen. Na 11 jaren, op 21 juli, zal de korte rente een eerste keer met 0,25% stijgen. Mogelijks komt daar in september nog eens 0,50% bij als blijkt dat de impact op de inflatie te klein is. De ECB zal in de toekomst stapsgewijs nog meer renteverhogingen toepassen, met als doel ons een duwtje in de rug te geven om meer te sparen.

De lange marktrente is de laatste maanden en ook de laatste dagen nog gestegen. Die stijging is het gevolg van een hogere inflatie. Echter is de invloed van inflatie op je hypothecaire lening zeker niet te onderschatten, want dit vertaalt zich uiteindelijk in hogere rentes op woonleningen.

Pas wanneer de cirkel doorbroken wordt en de markt denkt dat de ECB de inflatie onder controle heeft, zal dat een positieve impact hebben op de lange rente. Ook de korte rente zal niet langer verhoogd moeten worden.

De invloed van inflatie op je hypothecaire lening - Inflatie sinds mei 2021

Koop je nu een woning of je wacht je beter nog even af?

Is het nu tijd om actie te ondernemen? Voorspellen is vandaag bijzonder moeilijk. De economie gaat, gedreven door een onstabiele Europese politiek, door een periode van grote onzekerheid. Wel is zo dat geld lenen om een huis te kopen of te bouwen de laatste maanden al flink gestegen is. Bovendien wordt verwacht dat woonkrediet nog duurder zal worden in de komende maanden.

Bronnen
De Standaard, ECB start aartsmoeilijke strijd tegen ontspoorde inflatie & 3 vragen: Wat betekent hogere ECB-rente voor u? VRT NWS, Ondanks renteverhoging Europese Centrale Bank krijg je (nog) niet meteen een hogere rente op je spaargeld.

Gerelateerd nieuws