Hieronder vind je veelgestelde vragen over passief wonen, de verschillende technieken die worden gebruikt en het bouwproces. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact op en we beantwoorden die eerstdaags.

Bostoen

Woordverklaringen

 • U-waarde

  de U-waarde geeft de mate van isolatie van een bouwelement (bv.: vensters, dak, muren, vloeren…) aan. Hoe lager de U-waarde van een bouwelement, des te kleiner de hoeveelheid warmte die via dit element verloren gaat, dus hoe beter.

 • K-peil

  Deze waarde duidt de graad van de thermische verliezen door de gebouwschil aan. Anders gezegd is het de globale isolatiewaarde van een gebouw. Hoe lager de waarde, hoe beter een gebouw is geïsoleerd, en hoe minder warmte er via de gebouwschil ontsnapt. Het K-peil wordt berekend aan de hand van de verschillende U-waardes van de verschillende onderdelen van het gebouw (muren, vensters, buitenschrijnwerk, dak…). Daarnaast spelen ook de compactheid en de afmetingen van het gebouw een rol in het bepalen van het K-peil.

 • E-peil

  Deze score geeft aan hoe energiezuinig je woning met de huidige installaties is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger. Deze score geeft met andere woorden een indicatie van hoe laag je energiefactuur voor verwarming, koeling en warm water zal zijn. Na de bouw van je woning krijg je het energieprestatiecertificaat van je woning, hierop staat het E-peil van je woning. Dit verslag wordt door een onafhankelijke verslaggever opgesteld.

 • EPC

  EPC staat voor het EnergiePrestatieCertificaat. Dit certificaat geeft aan wat het geschatte energieverbruik is van een woning of appartement. Het is verplicht bij het verhuren of verkopen van een woning of appartement. Het certificaat wordt opgemaakt door een erkend en gecertificeerd energiedeskundige. De koper of huurder krijgt een idee van het energieverbruik. Op basis hiervan kan men al dan niet de beslissing nemen om de woning of het appartement te huren of te kopen.

 • Netto energiebehoefte

  De netto energiebehoefte geeft de hoeveelheid energie weer die verloren gaat in je woning via isolatie, ventilatie, kieren en spleten. De netto energiebehoefte is de kracht van elke passieve woning, want onze doelstelling is om deze waarde zo laag mogelijk te krijgen. In een traditionele woning ligt dit tussen de 200 en 700 kWh/m² per jaar. In een passiefhuis van Bostoen is dat slechts 15 kWh/m² per jaar! Doordat de netto-energiebehoefte in een passiefhuis zeer laag is, moeten we slechts aan een beperkte energievraag voldoen. Dit doen we aan de hand van de verschillende technieken: onder andere de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen… 

 • Koudebrug

  Een koudebrug is een plaats in de woning waar koude en warme materialen met elkaar in aanraking komen. Er ontstaat een risico op condensvorming. In een passiefhuis zijn er geen koudebruggen, er zijn dus geen risico's op condensvorming. Dit komt omdat er overal extra isolatie wordt voorzien waaraan veel aandacht besteed wordt.