Terugblik

April 2013 - 40 jaar Bostoen, dat is 40 jaar Belgische bouwgeschiedenis, van fermettes tot passiefhuizen en laagenergiewoningen. Een verhaal van ups en downs, van pech en succes, van durven, doen en vooruitkijken.

In 1973 zette, de toen 28-jarige, Francis Bostoen zijn eerste stappen in de wereld van het bouwen. Het was op aanraden van zijn schoonvader dat hij huizen begon te bouwen. Francis was een man van zijn woord, die woningen leverde voor een vaste prijs. Bovendien was het interieur volledig aanpasbaar aan de wensen van de klant.

Algauw konden Francis en zijn vrouw Marie-Ange de zaken niet meer bolwerken. Geleidelijk werden er personeelsleden aangeworven die langzaam maar zeker de ruime woning van Francis, Marie-Ange en de kinderen inpalmden.

Met 20 personeelsleden in huis werd de situatie onhoudbaar. Francis kocht in 1986 een groot terrein met kantoren en loodsen in Drongen, waar Bostoen nu nog altijd haar hoofdzetel heeft. Ondertussen bouwde Bostoen reeds 300 woningen per jaar.

Eind jaren '90 had Bostoen een frisse wind nodig. De 18 jarige Stephan besloot om zijn vader te helpen en het roer om te gooien. Stephan besefte dat ze zich moesten onderscheiden op het gebied van kwaliteit en energiezuinigheid. In 1998 besloot Francis dat ook dochter Danielle een goede aanwinst zou zijn voor het bedrijf.

 

Veranderingen in het DNA

In 2011 werden de kantoren volledig verwoest bij een zware brand. Het was een woensdagavond 's avonds laat, maar bijna alle medewerkers stonden er, velen met tranen in de ogen. Hoe een familiebedrijf met 250 werknemers ook een beetje één grote familie kan zijn.

In 2018 verhuizen alle overkoepelende diensten naar een nieuw kantoorgebouw nabij The Loop in Gent. Van hieruit worden er verdere stappen gezet naar de toekomst.

Verandering is een onderdeel van de bedrijfscultuur bij Bostoen. Nieuwe activiteiten komen erbij en gaan weg, structuren veranderen elk jaar. Bostoen tracht steeds te kijken hoe de markt zal evolueren.

Bostoen neemt de tijd om een huis of appartement te verkopen. Als klanten hun handtekening zetten, weten ze alles over hun woning. Ze zijn 100% enthousiast.

Met passiefbouw en natuurbuurten zitten we op het goede spoor. Het zijn producten die oplossingen bieden op de problemen van vandaag: stijgende energieprijzen en de zoektocht naar een huis in het groen.

Hoe dan ook zijn BEN-woningen tegen 2020 de norm: daar is Bostoen nu al helemaal klaar voor.