Hoe je vastgoedinvestering financieren?

Investeren
26.08.2021

Ga je de sprong wagen en investeren in vastgoed? Dan moet je na het zoeken van de perfecte locatie en het beste pand ook nog een veilige manier vinden om je investering te betalen. Er zijn meerdere manieren om je investering in vastgoed te financieren. Welke manier het meest geschikt is, hangt af van je persoonlijke en financiële situatie. Wij zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Een hypothecaire lening afsluiten

Als je wil investeren in vastgoed kan je een hypothecaire lening afsluiten om het pand te financieren. De bank leent je dan een bepaalde som geld en neemt als garantie een hypotheek op het onroerend goed. Die hypotheek betekent echter ook dat als je plots zou stoppen met aflossen, de bank jouw pand mag verkopen. Om de kredietgever terug te betalen, los je dus gedurende de looptijd (meestal elke maand) kapitaal en interesten af. Hoeveel je maandelijks zal moeten terugbetalen, hangt af van onder andere de looptijd, de soort rentevoet (vast, variabel of semi-variabel) en de hoogte ervan en het geleende bedrag.

Hoe dan ook stelt elke kredietverlener zijn eigen voorwaarden en kan je bij elke bank ook verschillende rentevoeten vinden. Om het goedkoopste woonkrediet te vinden, is het belangrijk dat je de verschillende kredietgevers vergelijkt. Je kan daarvoor een bezoekje brengen aan verschillende banken of online vergelijkingsplatformen, zoals TopCompare.be, raadplegen.

Een wederopname van je bestaande hypothecaire lening

Wie investeert in vastgoed heeft vaak ook al een eigen woning. Heb je daarvoor al een woonkrediet lopen? Dan kan je voor je vastgoedinvestering ook een wederopname van je bestaande hypothecaire lening doen. Je neemt dan (een deel) van het al afgeloste kapitaal terug en financiert daarmee de aankoop van je nieuwe pand. Een wederopname is mogelijk als je al een groot deel van je eigen woning hebt afbetaald. Het is ook mogelijk als je woonlening volledig is afbetaald omdat een hypotheek 30 jaar geldig blijft.

Het grootste voordeel van een wederopname is dat je bespaart op heel wat kosten. Zo moet je geen notariskosten of registratierechten van de hypotheek betalen, omdat je geen nieuwe lening afsluit. Een ander voordeel is dat je bij een terugname leent tegen de huidige rentevoeten. Zeker nu de rente nog altijd laag staat, is dat een pluspunt. Toch is er ook een nadeel aan een wederopname. Je gezinswoning wordt immers als onderpand gebruikt, wat betekent dat als je de lening niet kan terugbetalen, de bank het recht heeft om je gezinswoning te verkopen.

Een bulletkrediet

Hoewel misschien minder gekend, is een bulletkrediet ook een manier om je vastgoedbelegging veilig te financieren. Bij deze aflossingsvrije hypothecaire lening betaal je enkel interesten tijdens de looptijd. Pas op het einde van het krediet betaal je dan het volledige kapitaal terug. Deze financieringsvorm is vooral voor mensen die weten dat ze op een bepaalde datum een grote som geld zullen ontvangen. Je moet dit trouwens ook kunnen aantonen aan de kredietverstrekker. Ze willen net zoals bij een gewone hypothecaire lening immers weten dat je het geleende bedrag zal kunnen terugbetalen.

Mensen die dicht bij hun pensioen staan, maken bijvoorbeeld vaak gebruik van een bulletkrediet. Ze kunnen immers lenen op een deel van het bedrag dat ze al gespaard hebben via de groepsverzekering van hun werk. Die reeds verworven reserve is voor de bank dan een garantie dat ze het kapitaal later zullen terugbetalen.

Heb je ook nog andere beleggingen in je portefeuille zitten? Ook die kan je bij de bank als garantie opgeven. Ze bekijken dan hoe je beleggingsportefeuille is samengesteld en bepalen zo de hoogte van het bedrag dat ze als garantie nemen.

Investeren met je spaargeld

Als je een grote spaarder bent, kan je ook jouw spaargeld in je investeringspand stoppen. Op je spaarboekje brengen de centen toch niets op. Door ze te investeren kan je er wel geld mee verdienen. Elke maand ontvang je immers huuropbrengsten en op lange termijn stijgt je vastgoed ook nog in waarde. Een dubbel rendement dus!

Gerelateerd nieuws