Korte rente, lange rente … Wat betekent dat voor jouw woonkrediet?
De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde aan een renteverhoging door te voeren in een poging de inflatie en de hiermee gepaard gaande stijgende levensduurte een halt toe te roepen. Na 11 jaren, op 21 juli, zal de korte rente een eerste keer met 0,25% stijgen en mogelijks in september komt daar nog eens 0,50% bij als blijkt dat de impact op de inflatie te klein is. De ECB zal in de toekomst stapsgewijs nog meer renteverhogingen toepassen, met als doel ons een duwtje in de rug te geven om meer te sparen.
De voornaamste oorzaak van de inflatie in Europa is gekend: stijgende voedsel- en energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de grote afhankelijkheid van Europa van de Russische olie- en gasreserves, wat de situatie uiterst complex maakt. Heeft dit dan ook een invloed op jouw woonkrediet?
Zullen de woonkredieten nog verder stijgen?
De lange marktrente is de laatste maanden en ook de laatste dagen nog gestegen. Die stijging wordt gedreven door een hogere inflatie, wat zich vertaalt in duurdere woonkredieten.

Pas wanneer de cirkel doorbroken wordt en de markt denkt dat de ECB de inflatie onder controle heeft (ze moet dan de korte rente niet langer verhogen), zal dat een positieve impact hebben op de lange rente.
Nu een woning kopen of niet?
Is het nu tijd om actie te ondernemen of wacht je beter nog even af? Voorspellen is vandaag bijzonder moeilijk. De economie gaat, gedreven door een onstabiele Europese politiek, door een periode van grote onzekerheid. Wel is zo dat geld lenen om een huis te kopen of te bouwen de laatste maanden al flink gestegen is, en verwacht wordt dat woonkrediet nog duurder kan worden in de komende maanden.
Bronnen
De Standaard, ECB start aartsmoeilijke strijd tegen ontspoorde inflatie & 3 vragen: Wat betekent hogere ECB-rente voor u
VRT NWS, Ondanks renteverhoging Europese Centrale Bank krijg je (nog) niet meteen een hogere rente op je spaargeld.