Wat is investeren?

Wat is investeren?

Dat je geld op de bank niet veel meer opbrengt de dag van vandaag, is algemeen geweten. Maar hoe kan je dan wel investeren in jouw financiële toekomst met voldoende zekerheid en veiligheid? Vastgoedinvesteren is de oplossing waarmee je nu en later een mooi rendement kan verzilveren.

Toch komt er veel bij kijken. Want hoe je bepaal je nu precies wat een goede vastgoedinvestering is? Een compacte nieuwbouwwoning met een tuintje is interessant voor verhuur aan gezinnen met kinderen, terwijl een appartement vaak uitstekend is voor koppels of singles.

In de praktijk komen er echter zoveel meer opdelingen bij kijken. Je hebt bestaand vastgoed versus nieuwbouwvastgoed, maar ook nog verschillende woonvormen binnen deze opsplitsing. Denk maar aan appartementen of gezinswoningen. En binnen de tak appartementen heb je natuurlijk ook nog verschillende types, zoals Triplets, penthouses, lofts, …

Elk van deze woonvormen heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Als je voor een investering kiest, denk je over deze voor- en nadelen op voorhand best goed na.

Investeren Zwijnaarde
Investeren Oostende

Voordelen van vastgoedinvestering

Er zijn tal van voordelen verbonden aan vastgoedinvesteringen.

Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Wanneer het leven duurder wordt, mag je dit ook in de maandelijkse huur doorrekenen.

Ook is het risico veel beperkter bij een investering in vastgoed dan bij andere beleggingen. Hieronder leggen we uit waarom dit risico beperkter is, net als het principe van het dubbel rendement – wat het derde voordeel inhoudt.

Rendement van een vastgoedinvestering

Vastgoedinvesteren biedt je vooral financiële zekerheid en een dubbel rendement. In de eerste plaats zijn er de huurinkomsten wanneer het gekocht pand verhuurd wordt. Met die huurinkomsten betaal je de hypotheek voor de woning of het appartement af. Wat overblijft is een mooi extraatje om te sparen.

Naast het huurrendement op korte termijn, zorgt vastgoed ook voor meerwaarde op lange termijn. Jaarlijks stijgt het vastgoed in waarde, licht maar gestaag. Deze continue stijging zorgt ervoor dat je profiteert van een mooie meerwaarde wanneer na een zekere periode het investeringsvastgoed verkocht wordt.

Uiteraard is dit onzeker naar de toekomst toe. Niemand kan voorspellen hoe de vastgoedmarkt precies zal evolueren in de toekomst, maar tot nu toe zijn de vastgoedprijzen blijven stijgen, zelfs in tijden van corona.

Zelfs indien de Belgische vastgoedmarkt toch een daling zou kennen in de toekomst, hoeft dat voor jou niet meteen een probleem te zijn. Wel als je op dat moment net je vastgoed moet verkopen. Je kan bijvoorbeeld wachten met verkopen tot de vastgoedmarkt zich positief herneemt.

Een rendabele investering in vastgoed is een investering op lange termijn, zodat een mooie meerwaarde gerealiseerd kan worden.