Hoe investeren in vastgoed?

Hoe investeren in vastgoed?

Hoe moet je nu precies investeren in vastgoed? Daar is geen pasklaar antwoord op, want het is geen exacte wetenschap. Om een goede vastgoedinvestering te kiezen moet je zowel rationele als emotionele elementen in overweging nemen. Iets wat voor jou perfect lijkt, is dat voor een ander misschien niet.

Standaard zijn er wel een aantal zaken waarop je kan letten alvorens je een huis of appartement koopt met oog op investering. Denk aan de locatie, de staat van het pand, de aantrekkelijkheid voor mogelijke huurders, …

Ook als je een tweede woning koopt als investering voor bijvoorbeeld AirBnB, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Het is goed om daarvan op de hoogte te zijn. Goed voorbereid zijn is dus de boodschap!

Belangrijke lessen die je best weet voor je eraan begint

Hoe investeren in vastgoed? We geven je hieronder enkele lessen uit ervaring mee die jij als vastgoedinvesteerder als richtlijn kan gebruiken.

Beheers de basisprincipes

Wanneer je wil starten met een investeren, kan het gebeuren dat je de markt gaat overanalyseren. Je weet eigenlijk van veel zaken nog niet echt iets af, maar hoopt zo toch expert te worden in het investeren.

Je kan echter best focussen op een aantal eenvoudige, maar uiterst belangrijke vragen, zoals:

  • Wat wil je bekomen met het investeren in vastgoed? Je vermogen laten groeien of passieve inkomsten generen via huur? En op welke termijn?
  • Welk budget heb je voor ogen? Wil je extra sparen via de huurinkomsten of een andere lening afbetalen? Wil je maandelijks nog opleggen?
  • Waar wil je een eigendom kopen? Om welke specifieke reden?
  • Op welke naam wil je een eigendom kopen? Privé, of via een vennootschap? Of op naam van (klein)kinderen?
  • Wat is je risicotolerantie?

Hoe realistisch investeren in vastgoed?

Wanneer je een onderneming start, maak je een financieel plan op. Voor een vastgoedinvestering is dit ook een goede tip. Maak een realistische financiële prognose op voor een lange termijn.

Maak een plan op met de verwachte uitgaven en inkomsten per maand, maar hou ook rekening met onverwachtse kosten die plots kunnen opduiken. Reken hiervoor dan ook een buffer in, zodat je niet voor plotse verrassingen komt te staan.

Hou er anderzijds ook rekening mee dat je investering misschien niet meteen is verhuurd. Of dat de eerste huurder er sneller uit gaat dan verwacht en je niet onmiddellijk een nieuwe huurder vindt. Uiteraard kan je wel rekenen op een verbrekingsvergoeding bij een plots opzeggen van het huurcontract, maar zorg dat dit toch ook zeker is ingerekend in je financieel plan.

Wil je alles laten uitbesteden door een partner en wil je niet zelf op zoek naar huurders? Reken ook deze kost mee in je financieel plan vooraf.

Locatie is belangrijk

Ga op voorhand na in welke regio je wilt investeren. Het is interessant om te weten welk inkomensniveau er is in bepaalde regio’s. Mensen met een hoger inkomen kunnen het zich namelijk gemakkelijker veroorloven om zelf een eigendom te kopen.

Buurten waar veel jonge koppels bijvoorbeeld eerst gaan huren voor ze een eigendom kopen zijn daarom bijvoorbeeld interessant. Of appartementen die dicht bij het centrum liggen en heel toegankelijk zijn, kunnen interessant zijn voor gepensioneerden.

Denk dus op voorhand goed na wie jij als huurder verkiest, en ga op basis daarvan op zoek naar een goede locatie.

Er bestaat niet zoiets als “de perfecte investering”

Dé perfecte investering bestaat niet. Er zal altijd wel iets zijn dat minder interessant is of minder aantrekkelijk. Je kan je best focussen op de best mogelijke investering voor jouw financiële middelen.

Het is goed om voldoende te vergelijken, maar zorg dat je niet in onderzoekmodus of vergelijkingsmodus blijft vastzitten en geen actie onderneemt. Voldoet het vastgoed aan jouw criteria en lijkt het erop dat het zijn waarde zal behouden in de toekomst? Onderneem dan stappen.

Uiteraard speelt de prijs ook een belangrijke factor, maar een scherpe prijs alleen mag niet de doorslag geven.

Koop steeds (boven)gemiddeld vastgoed in de buurt die u verkiest. Dit zorgt voor een extra troef en is aantrekkelijk voor huurders.

Investeren in vastgoed is een investering op lange termijn

Een vastgoedinvestering is het meest rendabel op lange termijn. Ook de vastgoedmarkt kent hoogtes en laagtes, dus geduld is een schone deugd.

Indien je van in het begin een goed financieel plan hebt opgesteld, kan je ervoor zorgen dat je maandelijks extra kan sparen door de huurinkomsten die hoger zijn dan de afbetaling van je lening. Dit is uiteraard een mooie extra.

E-book investeringsproces bij Bostoen

Nu je een eerste zicht hebt op hoe je best investeert in vastgoed, kan je ook via dit e-book lezen hoe het investeringsproces precies verloopt bij Bostoen. In dit e-book vind je ook testimonials van tevreden Bostoen-investeerders!